Klimatické změny způsobené lidskou činností

Square

Za posledních dvacet let se výrazně změnily klimatické podmínky v Evropě. V této souvislosti se tu setkáváme se dvěma protichůdnými názory jak vědecké obce, tak i laické veřejnosti. Zatímco jedna skupina obhajuje globální změny ve smyslu oteplování planety vlivem narůstajícího množství oxidu uhličitého, druhá skupina odpůrců naopak tuto nepodloženou domněnku kritizuje a přičítá klimatické problémy pod spádový vliv lidské činnosti ve smyslu energetického působení.
západ slunce na poušti

Teorie oxidu uhličitého jakožto skleníkového plynu totiž naráží na zásadní nedostatek, a tím je jeho pohlcování ve zvýšené míře rostlinami. Tento plyn, který lidé vydechují, a jež se částečně tvoří i průmyslovou činností, je totiž základní potravou pro rostlinný svět. Čím více se jej vyprodukuje, tím více jej budou lesy a pralesy využívat. Řada vědců, a mezi nimi i nositel Nobelovy ceny za fyziku, odmítá tuto teoretickou bázi, šířící pouze strach a paniku mezi lidmi, a naopak varuje před vzrůstajícími problémy z hlediska extrémního proudění vzduchových hmot.

Klimatické extrémy totiž prokazatelně mění přirozené harmonické cykly vývoje počasí ohledně srážek, teplotních výkyvů, proudění vzduchových hmot (větru) a doby slunečního svitu. Jistě jste mohli zaznamenat, že za posledních deset let se tyto vlivy projevily v podobě sucha a letních veder, jež nemají obdoby. Největší extrémy jsme zaznamenali v letech 2015 a 2018, srážkový deficit se neustále prohlubuje, a to dokonce i v zimním období, kdy se ani na horách neobjeví silná vrstva přírodního sněhu, vyšší než jeden metr, kterou znají generace našich předků jako něco přirozeného. Lyžaři dnes lyžují převážně na technickém sněhu a téměř neví, co znamená brodit se po pás v přírodním sněhu.
paprsky slunce

Klimatizace – běžná součást vybavení bytu

Současně s klimatickými změnami roste zájem o klimatizace . Jsou cenově dostupné buď jako mobilní přístroje, anebo pevné splitové jednotky, případně jako součást tepelného čerpadla vzduch – vzduch. Lidé zkrátka nechtějí nic ponechat náhodě a dobře si uvědomují, že dostatečný spánek v letních měsících má vliv na jejich pracovní výkonnost, oddaluje psychické problémy a deprese, a především fyzické vyčerpání.