Hurá na vysokou školu. Poradíme, jak vybrat, abyste nebyli zklamaní.

Square

Jakým směrem se vydáte

Když se vás někdo v deváté třídě zeptal, co budete dělat, pravděpodobně jste neměli zcela jasno. Pokud to tak bylo, univerzálním řešením bylo gymnázium, kde jste získali další čtyři roky k dobru, abyste našli sami sebe. A to je ještě dobré. Například v Rakousku se děti musí rozhodnout už ve čtvrté třídě, jakým se dají směrem. Mají na výběr mezi gymnáziem, IT školou, uměleckou školou a přírodovědnou školou. Umíte si představit, rozhodovat se tak brzy? V Čechách existuje celá řada vysokých škol a spousta studijních oborů. Ve věku, kdy se na vysokou školu chystáte, už pravděpodobně víte, v čem vynikáte a čemu se chcete obloukem vyhnout.

Vstříc budoucnosti

Láká vás technika, matematika, zdravotní studia nebo spíše humanitní směr? Ať je to jakkoliv, prozkoumejte nabídku jednotlivých škol a nezapomeňte si pročíst profil absolventa. Abyste nestudovali vysokou školu a pak nezjistili, že nemáte v naší zemi téměř žádné uplatnění.

studium_na_vš

Dalším kritériem jsou přijímací zkoušky. Nebojte se ústních, protože díky nim máte šanci zapůsobit na komisi. U písemných zkoušek je to spíše o vědomostech. Důležité je také, jakou formou chcete studovat – prezenční nebo dálkovou. Některé obory se dálkově studovat nedají. A pročtěte si i recenze od stávajících studentů, získáte užitečné informace. Všechno zjistíte na internetu, chce to jen hledat. Mrkněte například na fakultu sociálních věd Nexttech.

Co vás čeká

Přijímací zkoušky máte za sebou, a ačkoliv se vám to tak nezdá, byla to ta jednodušší část. Studovat úspěšně na vysoké škole se podaří jen určité části studentů. Většina opouští školu už po prvním či druhém semestru. Počítejte s tím, že se po vás budou chtít výkony. Budete psát seminární práce, zápočtové práce, testy a skládat zkoušky. Každý předmět je zakončen jinak. Když se vám to sejde, můžete mít klidně i deset zkoušet za semestr.

zkoouška

Objem učiva je poměrně velký, ale odborně zaměřený, takže pokud jste si vybrali humanitní směr, nemusíte se bát matematických příkladů. Nakonec vás čekají státní závěrečné zkoušky, kde si na odborné úrovni popovídáte se svými profesory. Pokud jste celou dobu studovali pilně, nemusíte se jich vůbec bát